Inner City Office Fitout
       
     
 By working with the client, Towill Design Group developed a concept which reopened the office to the north, allowing for natural light and cross ventilation to occur through the use of large sliding doors, operable windows and doors.
       
     
 Through doing this, Towill Design Group created an office fitout that is flexible in its design for the staff, allows for natural breezes to cross through the office rooms and has an abundance of natural light.
       
     
 With the interior layout, the client wanted an office which was flexible in its design, allowing staff to completely open the office and interact easily even when they were in different areas, but also wanted to give staff the ability to close spaces for privacy if required.
       
     
 Towill Design Group worked with the client to come up with a material and colour palette that referenced the buildings original heritage by having colours and patterns that reflected the Art Deco era.  A vibrant art deco pattern was printed onto screen fabric and used along the perimeter walls for pinboards for the staff. 
       
     
 Colour from this pattern was  taken and sprinkled through the rest of the office fitout green, yellow, orange, black and white became the selected colours that were used throughout the fitout.
       
     
 These colours were used on doors, painted on the back of the open shelves of the joinery, and found on the furniture fabric, successfully tying the interior scheme together while referencing the Art Deco period from which the building originally was designed and built.
       
     
 PROJECT SNAP SHOT   - The buildings original floorboards were revived by removing the carpet, sanding the floorboards back and using water based sealer.   -  The interior paints used have NO VOCs (volatile organic compounds)   -  All furniture is made and manufactured in Australia, not overseas   -  The feature fabric showcases Florence Broadhurst’s designs from the 60’s (an Australian designer), with the fabric manufactured in Australia, upholstered locally   -  New openings in the walls (doors and louvers) allow for northern breezes to travel across the deck and into the staff areas, escaping out through the southern casement windows   - T5 fluorescents are used throughout the office, using low amounts of energy   -  Ceiling fans have been installed to allow for better air flow, rather than relying on air conditioning   -  All new walls and the ceiling have been heavily insulated, reducing the heat transfer through the external skin into the interior rooms
       
     
Inner City Office Fitout
       
     
Inner City Office Fitout

Towill Design Group was invited to refurbish an existing floor of a 1920’s building for an inner city office.

In its previous state, the floor of this building had a collection of individual rooms and most of the existing door and window openings facing  towards the north had been filled in - making the interiors quite dark and not allowing for any natural breezes to flow through these rooms. 

 By working with the client, Towill Design Group developed a concept which reopened the office to the north, allowing for natural light and cross ventilation to occur through the use of large sliding doors, operable windows and doors.
       
     

By working with the client, Towill Design Group developed a concept which reopened the office to the north, allowing for natural light and cross ventilation to occur through the use of large sliding doors, operable windows and doors.

 Through doing this, Towill Design Group created an office fitout that is flexible in its design for the staff, allows for natural breezes to cross through the office rooms and has an abundance of natural light.
       
     

Through doing this, Towill Design Group created an office fitout that is flexible in its design for the staff, allows for natural breezes to cross through the office rooms and has an abundance of natural light.

 With the interior layout, the client wanted an office which was flexible in its design, allowing staff to completely open the office and interact easily even when they were in different areas, but also wanted to give staff the ability to close spaces for privacy if required.
       
     

With the interior layout, the client wanted an office which was flexible in its design, allowing staff to completely open the office and interact easily even when they were in different areas, but also wanted to give staff the ability to close spaces for privacy if required.

 Towill Design Group worked with the client to come up with a material and colour palette that referenced the buildings original heritage by having colours and patterns that reflected the Art Deco era.  A vibrant art deco pattern was printed onto screen fabric and used along the perimeter walls for pinboards for the staff. 
       
     

Towill Design Group worked with the client to come up with a material and colour palette that referenced the buildings original heritage by having colours and patterns that reflected the Art Deco era.

A vibrant art deco pattern was printed onto screen fabric and used along the perimeter walls for pinboards for the staff. 

 Colour from this pattern was  taken and sprinkled through the rest of the office fitout green, yellow, orange, black and white became the selected colours that were used throughout the fitout.
       
     

Colour from this pattern was  taken and sprinkled through the rest of the office fitout green, yellow, orange, black and white became the selected colours that were used throughout the fitout.

 These colours were used on doors, painted on the back of the open shelves of the joinery, and found on the furniture fabric, successfully tying the interior scheme together while referencing the Art Deco period from which the building originally was designed and built.
       
     

These colours were used on doors, painted on the back of the open shelves of the joinery, and found on the furniture fabric, successfully tying the interior scheme together while referencing the Art Deco period from which the building originally was designed and built.

 PROJECT SNAP SHOT   - The buildings original floorboards were revived by removing the carpet, sanding the floorboards back and using water based sealer.   -  The interior paints used have NO VOCs (volatile organic compounds)   -  All furniture is made and manufactured in Australia, not overseas   -  The feature fabric showcases Florence Broadhurst’s designs from the 60’s (an Australian designer), with the fabric manufactured in Australia, upholstered locally   -  New openings in the walls (doors and louvers) allow for northern breezes to travel across the deck and into the staff areas, escaping out through the southern casement windows   - T5 fluorescents are used throughout the office, using low amounts of energy   -  Ceiling fans have been installed to allow for better air flow, rather than relying on air conditioning   -  All new walls and the ceiling have been heavily insulated, reducing the heat transfer through the external skin into the interior rooms
       
     

PROJECT SNAP SHOT

- The buildings original floorboards were revived by removing the carpet, sanding the floorboards back and using water based sealer.

The interior paints used have NO VOCs (volatile organic compounds)

- All furniture is made and manufactured in Australia, not overseas

The feature fabric showcases Florence Broadhurst’s designs from the 60’s (an Australian designer), with the fabric manufactured in Australia, upholstered locally

New openings in the walls (doors and louvers) allow for northern breezes to travel across the deck and into the staff areas, escaping out through the southern casement windows

- T5 fluorescents are used throughout the office, using low amounts of energy

Ceiling fans have been installed to allow for better air flow, rather than relying on air conditioning

All new walls and the ceiling have been heavily insulated, reducing the heat transfer through the external skin into the interior rooms